Colofon

Het project Anansimasters is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de Stichting Vista Far Reaching Visuals.

De Stichting is sinds 1990 gehuisvest op de afdeling Sociologie en Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Als onafhankelijke instelling heeft Vista vele audiovisuele en interactieve projecten succesvol tot stand gebracht. Jean Hellwig is sinds 2001 directeur van de stichting. Doel van Vista is het opzetten en uitvoeren van mediaprojecten met een antropologische dimensie. Naast het produceren van diverse mediaproducties waarin culturele uitwisseling centraal staat heeft Stichting Vista ruime ervaring opgebouwd met het opzetten van databases waarin audiovisueel materiaal, wetenschappelijke data en educatieve lesstof op een heldere manier worden ingevoerd, gepresenteerd en vindbaar gemaakt. De producties van Vista strekken zich uit van interactieve applicaties op het gebied van cultuur en educatie tot documentaire en speelfilm.

www.vistavisuals.nl

Het projectteam van Anansi Masters bestaat uit:
Jean Hellwig, Mona Veld, Pius Mensah en George Duncan.

Het educatieve traject op deze website is ontwikkeld door:
Basisonderwijs: Mona Veld en Stephanie van Seventer
Hogeronderwijs: Esther de Jong

Redactieadres
Vista Far Reaching Visuals
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

Webmaster
E-mail: info@vistavisuals.nl

Het Anansi Masters project wordt mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Mondriaan stichting, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Lindenweij Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Hivos.

De vertelbijeenkomst in Den Haag is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds 1818 en Gemeente Den Haag

copyright Edward Brantsen
Projectpartners

Meertens Instituut
Wijnand Stomp
Nana Ampedu
Tropenmuseum
Het Tropentheater
SBK (galerie)
Imagine IC
Museon
Afrika Studie Centrum
ProFor
Africaserver
KITLV
Stichting Sankofa
Gye Nyame tv

Meertens Instituut

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.In samenwerking met het Meertens Instituut is het symposium over Anansi tot stand gekomen.

www.meertens.knaw.nl

Wijnand Stomp

Kalebas Produkties maakt theater van wereldverhalen. Wijnand Stomp, alias Mister Anansi, creëert en speelt voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Daarnaast biedt Kalebas ruimte aan andere makers en vertellers. Vanuit het Huis van Verhalen in Haarlem stelt Stomp de gereedschapskist van Kalebas beschikbaar aan derden. Hieruit ontstaan humoristische en tegelijk ontroerende voorstellingen zoals Zus & Mathilde, Ma Aisa brasa mi en Heimwee. In een tijd waar communicatie maar al te vaak via beeldschermen verloopt, houdt Kalebas de verteltraditie levend. In de voorstellingen van Kalebas wordt het beeld teruggebracht naar waar het hoort te zetelen: in de verbeelding. Wijnand Stomp heeft de vertelbijeenkomst in Amsterdam en in Den Haag gepresenteerd. Tevens heeft hij een interpretatie van het winnende verhaal van de Ghanese competitie gemaakt en deze wordt op de DVD van Anansi Masters uitgebracht.

www.wijnandstomp.nl

Nana Ampadu

Nana Ampedu is een beroemde Ghanese verhalenverteller en highlife muzikant en heeft onder de artiestennaam Paa Steele grote faam verworven in binnen- en buitenland. Hij heeft verschillende boeken over Anansi-verhalen op zijn naam staan. Als expert op het gebied van Anansi-verhalen kan hij een breed netwerk aanspreken van Anansi-verhalenvertellers in Ghana en daarbuiten en beschikt hij over waardevolle contacten in de Ghanese wereld van kunst en cultuur. In Ghana was hij een van de juryleden en heeft een belangrijke rol vervuld in de totstandkoming van de vertelcompetities.

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een volkenkundig museum in Amsterdam met een verzameling over etnografie en producten uit tropische gebieden. Het Tropenmuseum maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen kortweg ook wel Tropeninstituut genoemd en vaak afgekort tot KIT. Het is een voortzetting van het Koloniaal Museum dat in 1864 in Haarlem werd opgericht. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking. In de galerie van het Tropenmuseum heeft de Anansi expositie plaatsgevonden.

www.tropenmuseum.nl

Het Tropentheater

Het Tropentheater is hèt podium voor muziek, dans, theater en film uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de randen van Europa. De voorstellingen zijn zeer divers en lopen uiteen van klassieke Indiase dans tot swingende salsa concerten, van mooie Afrikaanse speelfilms tot Argentijnse tango-muziek, van spannend jeugdtheater tot interessante muziekdocumentaires. Dit bijzondere podium is onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In het Tropentheater heeft de lancering van de website Anansi Masters plaatsgevonden.

www.tropentheater.nl

SBK (Galerie)

SBK Kunstuitleen Amsterdam is met haar collectie van ruim 50.000 kunstwerken de grootste kunstuitleen van Nederland. Particulieren, bedrijven of instellingen kunnen een keuze maken uit werken van in Nederland wonende en werkende kunstenaars. De gevarieerde collectie omvat onder andere schilderijen, tekeningen, grafiek, sculptuur en fotografie. Daarnaast orgnaiseerd het SBK verschillende exposities.In samenwerking met het SBK is de tentoonstelling in de galerie van het Tropenmuseum tot stand gekomen.Het SBK heeft ook verschillende Anansi tentoonstellingen in haar eigen gebouw in Amsterdam.

www.sbk.nl

Imagine IC

Imagine IC is een jonge instelling die de identiteit en cultuur van migranten in Nederland verbeeldt. Imagine IC prikkelt migranten om hun persoonlijke verhaal in beeld te brengen en aan een breed publiek te presenteren. Door gebruik te maken van oral history en nieuwe media verzamelt Imagine IC verhalen over migratiegeschiedenis en eigentijdse culturele diversiteit. Op deze manier presenteren migranten een eigen visie op hun leven in Nederland. In samenwerking met Imagine IC hebben de workshops voor jongeren plaatsgevonden.

www.imagineic.nl

Het Museon

Het Museon is een populair wetenschappelijk museum. Het richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. In het Museon heeft een van de vertelbijeenkomsten plaatsgevonden.

www.museon.nl

Afrika Studiecentrum

Het Afrika Studie Centrum in Leiden is een onafhankelijk instituut dat zich geheel toelegt op de studie van Afrika beneden de Sahara en dat als één van de doelstellingen heeft om kennis en begrip van Afrikaanse samenlevingen te verspreiden in het publieke domein. Anansi Masters draait op de server van het Afrika Studie Centrum en zij dragen zorg voor de hosting.

www.ascleiden.nl

ProFor

ProFor is een organisatie die zich in brede zin richt op vrijwilligersorganisaties van alle voorkomende bevolkingsgroepen, met name met organisaties van Antillianen, Arubanen, Surinamers, Zuid Amerikanen, Afrikanen en mensen van Caribische afkomst. De kernactiviteiten van ProFor zijn: het ondersteunen van zelf/vrijwilligersorganisaties, informeren en voorlichting geven; verzorgen van cursussen en trainingen en het ontwikkelen van methodieken en projecten.

www.profor.nl

Africaserver

De stichting Africaserver beheert een internet portal voor activiteiten, informatie en cultuur over, voor en door het gehele Afrikaanse continent. Belangrijk onderdeel van de Africaserver is het Virtual Museum for Contemporary African Art waarin exposities van Afrikaanse artiesten te bekijken zijn.

www.africaserver.nl

KITLV

Het KITLV in Leiden is een onderzoeksinstituut dat vanuit verschillende disciplines onderzoek doet naar Zuid Oost Azië, de Pacific en de Cariben. Met speciale aandacht voor de voormalige koloniën Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba.In samenwerking met het KITLV is het symposium over Anansi tot stand gekomen.

www.kitlv.nl

Stichting Sankofa

Stichting Sankofa organiseert en ontwikkelt onder leiding van George Duncan activiteiten waarbij informatieverschaffing, ontwikkelingssamenwerking en uitwisseling tussen de Nederlandse cultuur en de Ghanese diaspora centraal staan. Sankofa is actief in projecten op het gebied van kunst, telecommunicatie, ICT en fondsenwerving in Ghana en in Nederland.
George Duncan was o.a. uitvoerend producent van een televisie documentaire over de slavenroute van Ghana naar Suriname. Verder werkt hij als justitieel tolk. Sankofa is mede initiatiefnemer van het project.

www.sankofa.nl

Gye Nyame tv.

Creatief directeur van het Ghanese tv station op Salto A2 Amsterdam is Pius Mensah. Verschillende aankondigingen en reportages van Anansi Masters zijn via dit tv station uitgezonden. Pius was supervisor en producer in Ghana.
---------------

Anansi Masters dankt o.a. de volgende organisaties en personen die op een of andere manier een bijdrage hebben geleverd aan de vertelevenementen:

Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer, Willy Esajas
Surinaamse samenleving Stichting, mevr. Renate Tjon Fo
Anna Petrona
Lieke van Duin
Helen Vreugd
Stichting Sober
Odeon Rotterdam
Het Antillenhuis
Ghanatta
Afimo vrouwen club
Stichting mondial VVV
Culturalis, Ricardo Burgzorg
Sikaman radio
Ghana Today
Razo radio, Denni Otis en Linda Grames
Stanvaste Radio, Stanley Kallen
Radio Tambu, Desiree Martis
Mart radio, dhr. Eddy Johaans
FunX en Amsterdam FM
Radio Hoorn en stichting Ban Topa, Darlene Westmaas